Mate-info sau filologie?

Influentata fiind de prieteni si de propria-mi ambitie, intial am ales profilul matematica informatica, profil pe care, luandu-te dupa aptitudinile si pasiunile care ma definesc, nu l-ar fi ales nimeni in locul meu. Povestea alegerii nu e una tocmai obisnuita, nu cred ca un om cu toate facultatile mintale s-ar fi ghidat dupa un pariu in alegerea viitorului profil de la liceu. Si totusi eu am decis ca notele de la examenul de admitere, respectiv romana si matematica, imi vor finaliza alegerea. Materia la care voi lua nota mai mare va fi si materia de baza a profilului meu. Asa am spus atunci… mai apoi am regretat, fiindca nota mai mare a fost la matematica. In vara acelui an am lucrat la matematica si mi-am facut planuri mari, gandindu-ma cum voi da eu bacul la mate si ma voi ocupa de fizica.
Cand a inceput clasa a IX-a si am devenit si eu boboaca am cunoscut o profesoara de romana care m-a cucerit cu stilul de predare si calitatile dansei ca… om. Inainte de a fi un dascal ideal, doamna profesoara R. este un om extraordinar, cu o minte deschisa si un suflet capabil sa cuprinda fiecare suflet din orice clasa in care intra.
La inceput ni s-a parut nebuna… si prea severa. Ne-a speriat pe toti, insa a fost capabila sa ne impuna (sau sa-mi impuna mie) un respect deosebit… acel tip de respect pe care nu il porti decat unui numar foarte mic de oameni.  Astfel am abandonat planurile mele menite sa ma faca o eleva eminenta la matematica. M-am dedicat iar materiei pe care am indragit-o inca din copilarie: limba romana. Tot doamna profesoara R. a fost si ceea care m-a determinat sa ma transfer la filologie, profil care insa, nu ma pregateste pentru facultatea de medicina, pe care vreau sa o urmez. Alt motiv pentru care n-as fi vrut niciodata sa ma mut la filologie a fost chiar lipsa dansei, fiindca la ora de romana n-ar mai fi aparut la catedra doamna R ci… domnul N pe care nu-l cunosteam decat din povestile prietenilor si colegilor mei.Iata-ma deci la filologie, unde, acomodata deja cu colectivul (despre care voi vorbi mai tarziu), l-am cunoscut pe domnul profesor N., un om care, la fel, mi-a impus un respect deosebit si m-a invatat atat timp cat l-am avut ca profesor, ce inseamna cu adevarat sa inveti, ce inseamna sa fii om… Ne-a invatat mai putina romana, pentru ca pe langa profesor, ne era si diriginte, dar ne-a invatat sa fim oameni si ne-a inteles tineretea, de multe ori facand asta motivandu-ne chiulurile si iertandu-ne pentru tampeniile pe care le faceam. Ne iubea neconditionat si ne invata cu fiecare ocazie ceva, fiindca un om ca dansul merita sa intalnesti macar o data in viata- o enciclopedie umana. A trecut si cel de-al doilea semestru al clasei a IX-a,semestru terminat la filologie si dupa o vara in care am facut o gramada de dubiosenii, m-am intors in banca de la scoala, avand surpriza de a avea alt profesor de limba romana si… alt dirginte.
Astfel am inceput sa-mi dau seama ce inseamna cu adevarat profilul filologie. Nu este un profil unde poti avea sute de absente fara ca cineva sa te traga la raspundere si NU este un profil unde elevii nu invata… este la fel de greu, ba poate chiar mai greu ca la matematica informatica. De ce? Pentru ca, intr-adevar, daca nu inveti nimic si nu-ti dai deloc interesul, tot vei trece, spre deosebire de matematica informatica. Insa daca inveti si iti ridici pretentia de a avea 10… la filologie este foarte greu. Trebuie sa inveti constant si intr-un fel sau altul, ai nevoie sa tocesti. Inainte de a face marea alegere, intreaba-te daca preferi sa scrii pagini de eseuri sau pagini de probleme la mate si la info. Desigur ca depinde si de profesori si de colectiv. Vreau sa admit ca am cea mai unita clasa, am niste colegi super, ne sustinem reciproc desi suntem foarte diferiti, iar colectivul este foarte bine inchegat. Ma bucur mult ca m-am mutat la filo… desi nu ma mai bucur nici de prezenta domnului profesor N. sau a doamnei R. , dar astazi pot spune ca viata mea de licean este una perfecta. Am note proaste si nu sunt in stare sa iubesc pe nimeni, iar prietenii mei.. nici nu stiu daca sunt doi. Nu stiu daca am un vis, daca-mi urmez calea, dar invat pentru admiterea la medicina fara prea multa tragere de inima, mintindu-ma pe mine pe cei din jur ca asta-mi doresc sa fac si varza din capul meu ma face deseori sa uit de viitor si sa ma concentrez mai mult pe ceea ce vreau sa fac acum. Sunt chiar fericita.. sunt exact asa cum trebuie sa fiu, viata mea de licean este asa cum trebuie sa fie.

image

Nu stiu sursa fotografiei.

Reclame

3 comentarii la “Mate-info sau filologie?

 1. Daria spune:

  Crede-ma, intrebarea asta m-a bantuit si pe mine mult timp, si in anumite momente… inca ma mai bantuie :)).

  • S. spune:

   Stiuuu, si pe mine. In vara respectiva chiar eram foarte entuziasmata ca o sa fiu la mate-info si nu regret ca am vazut cum e si m-am mutat. Am cunoscut-o pe doamna R. :> Dar nu regret ca m-am mutat :))

 2. Robert spune:

  mai greu la filologie decat la matematica-informatica…sigur. Deci tu consideri ca e a fi elev de 10 la filologie e mai greu decat a fi elev de 10 la matematica-informatica? Adorabil 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s