Pașii matinali ai mării

 Când prin noapte al zorilor și-al clipei surâs s-a repezit către intențiile mele și mi-a urnit picioarele spre o frântură de podea, în colț mi-am zărit apaticii bocanci. În rece și sălbatic anotimp m-am învesmântat, iar în picioare am încălțat zgomote de fermoare trase, am răpit căldură între palme și am coborât treptele lepădând strigătele tălpilor cu inserții de metal. Îmbrăcasem gesturi și pași repeziți în absurd, încercând fără răgaz să-mi curm gălăgia respirației. Izbind ușa din termopan mi-am zdrobit carnea spatelui în mânerul înfierbântat de răcoare și am nădăjduit că mă voi însingura în frig din vânt până în ape. 

 Unde marea își croia drum în ezitare,la capătul celălalt al plajei nisipul mi se înfăptuia sub grelele tălpi ale bocancilor, iar sub a degetelor privire paralizată de frig mi-am încurcat părul stropit cu vânt și inutil mi-am scuturat fluierele picioarelor prinse de apă și am ucis pescărușii din urechi… am implorat firele de nisip, pașii, clădirile necunoscute și întinderile de apă să plece.Păgân tâlhar de soare-i ora dimineții ce febră devorase, razele nu-ndrăzneau nici pe retină să mai zăbovească, iar pielea refuza vădit apropierea luminii, înfășurată cum era în veșminte negre. Când în pulberea DSC_0638însiropată de mare bocancii mi se afundau,luau ființă amprente adânci de pași haotici și dezechilibrați.   Întreg deveneam în translucența vântului, dăruindu-i blondul meu în lungimea sa spre a-l amesteca în piele și în față, fresca părului răvășit prefăcându-se în sacrilegiu. Agresivă muzică de valuri stăruia înapoia mea depunându-mi  în amintire sunetul apei glaciale ce se sparge dimineața în suprafața de pardoseală a cabinei de duș. Gâfâiau cioburile valurilor întru ascultare, implorând întoarcerea direcției mele spre opus  și deși lesne rotulele îmi cedau, cu aceiași pași mă îndreptam, pași întâlniți de aceeași apă, mișcările ochilor conturând aceeași zare,  cutreierată de umbrele altor clădiri.   Prin curenți m-am înhumat până ce-n briză m-am transfigurat și până suferința mi-a îmbrățișat epiderma aflată deasupra sprâncenelor, iar venele mi-au încununat mâinile de albastru și sevă sângerie.  Iar când țesătura ciorapilor din bocanci s-a destrămat de nisip roasă,ochii lăcrimau spălați de albă culoare cu pană de sprinten pescăruș, iar părul demult mi-era îmbibat în sare .   N-am îndrăznit să tresar într-un copleșitor icnet de uimire scăpat la simțirea primului val prin bocanci risipit, căci am înțeles că nimeni nu m-ar fi putut privit. Aș fi cântat dacă mi-aș fi amintit ceva, dar respirația și cântul mi-era unul cu cel al mării, gândurile impratiate-n păr, una cu apa ce mocnită se retrăgea de pe maluri, sărutând ud pulberea sărată pentru o ultimă oară, cedând pământul unui alt val, unei alte iubiri și unui alt sărut, neglijând destinul pașilor îmbrăcați în pulover negru. Dar frigul rătăcise demult din mine.

Marea nu e iubire.
E singurătate, e cețos sentiment de deprimare, e nor ce lasă fum alb să se scruga prin el, marea e zgomot care îți abandonează timpanele la primii pași pe care îi faci departandu-te de ea, e liniște năvalnică, e păr blond amestecat în genele ochilor.  Marea e mizerie și miros de pește, dar totodată-i parfum. 

 M-am întors pe aceiași pași în nisipul ud pierduți, pași vehement trântiți de spuma albă a valurilor și mi-am ținut privirea ațintită spre orizontul zbierdand a perfecțiune. La mare nu este niciodată iubire, la munte este iubire, unde orizontul nu este perfect.(…)

 

Mi s-a făcut frig și am alertat pasul.

DSC_0633

Reclame

5 comentarii la “Pașii matinali ai mării

  1. Aura spune:

    Cred că am citit lucrarea asta de cel puțin șase ori.. O adevărată poezie în proză! îmi dă o senzație de solitudine și liniște interioară… Mă obligă la introspecție și meditație… Mă face să ma simt… „ciudat” 🙂 Cu siguranță, preferata mea!..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s